DIRECT CONTACT 030 - 6977237
De uitvaartbranche kent veel protocollen en etiquette. Ze zijn deels historisch bepaald, maar kunnen ook houvast geven tijdens een emotioneel afscheid. Ook als dragers werken we volgens vaste regels: draag je wel of niet je hoed, wanneer buig je voor de overledene en hoe stellen we ons op naast de rouwauto. Dat betekent echter niet dat er geen ruimte is voor bijzondere verzoeken! Een passend, persoonlijk afscheid is altijd belangrijker dan het protocol. In overleg met een kantoormedewerker doen wij er alles aan om aan de wensen van de familie en de uitvaartleider tegemoet te komen. Een paar voorbeelden:
De familie draagt mee
Als een aantal familieleden wel graag zelf willen dragen, dan kunnen zij aangevuld worden met een even of oneven aantal professionele dragers van Ferentes. De voorman kan rustig en duidelijk instructies aan de familieleden geven. Samen dragen zij de overledene waardig naar de laatste rustplaats.
Eigen kleding
Dit verzoek komt met enige regelmaat voor. Soms is de lievelingskleur van de overledene een terugkerend thema in de bloemen en kist. Dan kunnen bijvoorbeeld de dragers ook een kleuraccent in hun kleding terug laten komen. Zo dragen de vrouwen wel eens een sjaaltje. Voor anderen is ons gebruikelijke colbert met pantalon te formeel. Op een natuurbegraafplaats in het bos wordt wel eens gevraagd om eigen, casual kleding te dragen.
Een gemengd team
Meestal werken de heren en dames in aparte teams, maar het is geen probleem om een gemengd team aan te vragen. Zo werkten we bijvoorbeeld op een uitvaart van een vrouw met twee zonen en twee dochters. Het was haar wens dat de dragers haar gezin symboliseerden.
Schouder-dragen op een trap
Bij een kleine verhoging van maximaal 2 treden is het mogelijk om het trapje met de overledene op de schouder op te gaan. Bij hogere trappen zullen de dragers eerst netjes de overledene rustig laten dalen. Daarna gaan zij onderhands voorwaarts, of bij een steilere trap zijwaarts, de trap op of af. De dragers nemen hiervoor de tijd en doen alles rustig en beheerst. Na de trap zetten zij de overledene weer netjes op de schouder en lopen verder.
Schouder-dragen met een schouder-baar
Op onze website ziet u alleen foto’s van de dragers met de kist direct op de schouder. Op sommige locaties is het echter gebruikelijk om een schouder-baar te gebruiken. De dragers zijn daar ook ervaren mee. Het is wel belangrijk om vooraf te checken hoeveel personen er nodig zijn voor die specifieke schouder-baar. Dat verschilt namelijk van 6 tot 10 personen.
Onderhands dragen
Een speciaal verzoek dat vaak op locatie zelf pas wordt gecommuniceerd. Belangrijk om te weten is dat onze dragers niet onderhands dragen. Alleen bij korte afstanden is dat mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer de overledene vanuit de rouwauto op een rijdende baar moet worden gezet. Langere afstanden dan 10 meter worden niet onderhands gedragen. Dit is een zeer zware manier van dragen en al na korte afstand is zelfs een ‘lichtere’ kist niet meer houdbaar. Het gaat er slordig uitzien en dat is niet de bedoeling. Vandaar dat dragers van Ferentes het niet doen.
Verkeer tegenhouden
Wanneer de mensen uit de kerkdienst komen en bijvoorbeeld bij een drukke weg moeten oversteken, kan de situatie onoverzichtelijk worden. Indien gewenst kunnen twee dragers het verkeer tegenhouden. Nadat iedereen veilig is overgestoken sluiten de zij zich weer aan bij hun collega’s.
Bloemen of spullen van de thuisopbaring vervoeren
Onze medewerkers komen naar de uitvaartlocatie met vervoer van Ferentes. Het is eventueel mogelijk om bij een overvloed aan bloemen of bij afbouw van een thuisopbaring, bloemen of materialen aan de dragers mee te geven. Dit kan alleen als er voldoende ruimte in de auto is. We bieden daarvoor geen garantie. Mocht u de situatie vooraf kunnen inschatten, neemt u dan contact op met ons kantoor. Wij zullen proberen er rekening mee te houden en u vooraf duidelijkheid te geven over of het mogelijk is.
Lange afstanden met een rouwauto of koets lopen
Het komt soms voor dat de verschillende uitvaartlocaties ver uit elkaar liggen. Als ervoor wordt gekozen om die afstand lopend af te leggen, dan is het natuurlijk mooi als onze dragers met de stoet meelopen. In de praktijk komt dit regelmatig voor en uiteraard is dat geen probleem. In de meeste gevallen zullen de dragers trachten hun auto alvast op de eindlocatie te parkeren zodat zij niet terug hoeven te lopen. Geef bij de aanvraag bij voorkeur duidelijk aan dat de stoet zich lopend zal verplaatsen tussen de locaties.
De auto van de uitvaartleider verplaatsen
Soms kan het praktisch zijn dat de dragers de auto van de uitvaartleider meenemen naar de volgende locatie. De uitvaartleider kan dan in de rouwauto plaatsnemen en de regie houden. We helpen u graag hiermee. Laat dit vooraf weten bij uw aanvraag. Wij zorgen dat er dan een geschikte chauffeur wordt geselecteerd. Wel benadrukken wij dat Ferentes niet aansprakelijk is voor eventuele schade aan het voertuig.