DIRECT CONTACT 030 - 6977237

Volg ons op:

De familie draagt zelf

Het inhuren van professionele dragers ontzorgt zowel de familie als de uitvaartleider. De medewerkers van Ferentes kennen veel uitvaartlocaties, zijn op de hoogte van de (kerkelijke) rituelen en zijn fysiek in staat de kist eervol naar de laatste rustplaats te dragen. Als de familie toch besluit zelf te dragen, hierbij ons advies om het zo ontspannen en rustig mogelijk te laten verlopen.

Schouderen
Voor het schouderen zijn zes personen nodig. De langste twee staan aan het hoofdeinde en de kleinsten bij het voeteneinde. Idealiter wordt op een rustig moment even geoefend, bijvoorbeeld een dag voor de uitvaart. Bij het opzetten van de kist op de schouder kan de uitvaartleider het beste aan het hoofdeinde helpen. Als de kist op de schouder staat, heeft iedere drager de buitenste hand aan de kist en een vuist eronder. Op het teken van de uitvaartleider begint iedereen met het linkerbeen eerst in dezelfde pas. Er worden kleine stapjes gezet in het tempo van de voorste twee dragers. Let op: er kan niet geschouderd worden onder deuren of op een trap.

Het graf op dragen 
Ook hier is het belangrijk even de tijd te nemen om instructies te geven. Een eerste keer een graf op lopen kan zwaar zijn als er verkeerd gedragen wordt. Het is van belang dat de kist met het hoofdeinde eerst recht voor het graf gedragen wordt, zelfs als dat betekent dat er voorzichtig over plantjes of andere graven heen gelopen moet worden. De dragers lopen daarna langzaam over de planken het graf op. Ze kunnen beter de kist iets van zich afduwen dan naar zich toetrekken. Vervolgens zakken zij door de knieën en zetten rustig de kist recht neer op de balkjes of kettingen. Staat de kist toch iets scheef? Zet hem dan recht door eerst op te tillen, in plaats van te schuiven.    

Dalen met touwen
Op sommige begraafplaatsen wordt er niet met een lift, maar met touwen gedaald. De dragers doen de touwen onder de kist langs door de handvatten. Met rechte rug tillen ze vervolgens de kist op, zodat de middelsten de balkjes eronder weg kunnen halen. Laat de touwen niet door de handen vieren en pak ook niet over. Het beste is om dezelfde hand onder te houden en dan telkens het touw iets hoger vast te pakken.

Wist u dat het ook mogelijk is een zelf gekozen aantal dragers bij ons in te huren als aanvulling op bijvoorbeeld familieleden die willen dragen? Een drager van ons kan dan de familie kort en helder instructies geven.