DIRECT CONTACT 030 - 6977237

Volg ons op:

Hoeveel dragers heb ik nodig?

In dit artikel leggen we u uit waar u op moet letten bij de keuze voor het aantal dragers. De basisrichtlijnen vindt u in deze tabel. Daaronder geven we nog wat extra toelichting. Als er gesproken wordt over gewicht, dan wordt altijd het totale gewicht van de kist en de overledene bedoeld.

Neem bij twijfel altijd even contact op met onze kantoormedewerkers. Zij helpen u graag verder.

Gewicht in kg Rijdende baar Schouder-dragen Schouder-baar
<100 4 6 8
>100 - <150 (<120 dames) 6 6 6
>150 (heren) 8 8 8
>180 (heren) 8 x x

De gewichten die genoemd staan in de tabel zijn gebaseerd op de Nederlandse Arbowetgeving. Sinds 2019 is de fysieke belasting in de uitvaartbranche een onderwerp dat veel aandacht krijgt. Helpt u ons mee om onze medewerkers op een veilige en verantwoorde manier in te zetten?

Schouder-dragen
Voor het schouder-dragen zijn er minimaal 6 personen nodig. Met minder is dat helaas niet mogelijk. In de praktijk wordt de kist altijd direct op de schouder gedragen. Op sommige locaties is het gebruik van een schouder-baar gebruikelijk. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een schouder-baar is het benodigde aantal dragers afhankelijk van de specifieke schouder-baar. Het is belangrijk om dat als uitvaartleider vooraf goed te checken en bij de aanvraag door te geven.

Ontvangst van gasten bij uitvaart
Als u graag wilt dat de dragers het condoleanceregister begeleiden bij entree van de kerk of aula, dan is de taakverdeling doorgaans als volgt:

  • 2 dragers bij de registers (laten mensen tekenen en delen eventueel liturgieën uit).
  • 2 dragers bij de deuren (houden de deur open voor arriverende gasten en kijken uit naar de stoet)
  • 2 dragers (in geval van 6 dragers) wachten de stoet netjes op.

Gewichten van de kist

Populier pershout met fineerlaag

15kg-17kg

Spaanplaat

38kg
Mand 40kg
Massief houten kist 50kg-65kg
Amerikaanse kist 70kg-80kg
Verlengde / verbreedde kist 40kg-80kg

Op het graf zetten
Tijdens de uitvaart is het op het graf zetten van de overledene het meest belangrijke moment. Het is voor nabestaanden een van de belangrijke redenen om voor professionele dragers te kiezen. Belangrijk om te beseffen is dat er een verschil bestaat tussen ‘de overledene op het graf zetten’ en ‘de overledene nétjes op het graf zetten’. Het kan daarom bij grensgevallen verstandig zijn om voor 6 in plaats van 4 dragers te kiezen. Houd er rekening mee dat onze dragers in het geval van 4 dragers bij voorkeur gebruik maken van beugels of andere hulpmiddelen als die beschikbaar zijn. Wanneer deze niet aanwezig zijn op de begraafplaats, zullen de dragers deze zelf meenemen.

Wij dragen niet langer dan 10 meter onderhands. Dit is de zwaarste vorm van dragen. Overzetten van bijvoorbeeld de auto naar de rijdende baar is geen probleem (ook niet als die wat verderop staat). Bij langere afstanden kunnen wij schouderen of gebruik maken van een rijdende baar.