DIRECT CONTACT 030 - 6977237

Volg ons op:

Opleiding van Ferentes

Een kist dragen op een uitvaart lijkt simpel. Daar heb je toch alleen een aantal sterke heren of dames voor nodig? Een kijkje achter de schermen bij Ferentes laat zien dat er iets meer bij komt kijken dan alleen spierkracht. We sturen onze dragers dan ook niet zomaar op pad.

Uitgebreide training
Elke nieuwe medewerker van Ferentes krijgt eerst een uitgebreide training. Na thuis een aantal video’s bekeken te hebben, wordt er vroeg in de ochtend een uur geoefend met het team waarmee hij of zij die dag op pad gaat. Met een oefenkist worden onder andere het schouderen, in de pas lopen en de verschillende katholieke en protestantse gebruiken doorgenomen. Op deze manier worden alle aspecten van het werk ook voor de dragers die al langer werken telkens weer herhaald. Daarna gaat de nieuwe collega meteen mee naar een uitvaart. Lieke is sinds december 2016 bij het damesteam in Utrecht gekomen: “Ik had het gevoel dat ik erg kon leunen op de meer ervaren dames. Door de duidelijke instructies wist ik goed wat er van me verwacht werd en kon ik prima vanaf de eerste dag meedraaien. Je leert uiteindelijk het beste door gewoon het te doen.”

Meer dan alleen dragen
Niet alleen op een eerste werkdag worden trainingen gegeven. Uitvaartleiders kunnen de dragers ook inzetten voor het ontvangen van gasten, het begeleiden van de condoleance of het aannemen van bloemen. Daarom gaf Koen Mensink onlangs voor alle vestigingen van Ferentes hospitality trainingen. Koen werkte jarenlang als voorman bij Ferentes en is inmiddels werkzaam als uitvaartverzorger bij Jurgen Theunissen Uitvaartzorg. “Voor bezoekers van een begrafenis of crematie is het prettig als ze op nette, vriendelijke wijze worden ontvangen en begeleid. Omdat de dragers en assistenten van Ferentes vaak als eerste op een uitvaartlocatie aanwezig zijn, is het voor hen belangrijk te weten wat hiervoor nodig is.” De training was daarom speciaal gericht op gastvrijheid. “Zo kan ik als uitvaartverzorger ook op dit gebied volledig op ze blijven vertrouwen,” aldus Koen.

Ervaren voorman-of vrouw
Tenslotte heeft elk draagteam een voorman of -vrouw. Hij of zij heeft vooraf informatie gekregen over de werkzaamheden van die dag en communiceert met de uitvaartleider. De voorman geeft commando’s, maakt de beslissingen en zorgt dat de juiste materialen op tijd op de goede plek klaarstaan. Hij waarborgt tijdens elke uitvaart de kwaliteit van het dragen en kan de dragers elke werkdag, wanneer nodig, nog tips meegeven.

Inderdaad, dragen is geen rocket science, maar het moet elke uitvaart weer vlekkeloos verlopen. Door uitgebreid te oefenen met nieuwe én ervaren dragers blijft Ferentes uw partner in stijl.