DIRECT CONTACT 030 - 6977237
Tijdens de uitvaart hebben we samen maar één keer de kans om het goed te doen. In dit artikel noemen wij daarom puntsgewijs wat zaken die ervoor zorgen dat de samenwerking met onze dragers zo vlekkeloos mogelijk verloopt.
Aanspreekpunt
Bij elk draagteam heeft een van onze voormannen de leiding. Zij hebben flinke ervaring en geven tijdens de uitvaart de instructies en commando’s aan de dragers. Hij/zij zal zichzelf altijd direct aan u kenbaar maken zodat u weet met wie u alles kunt bespreken. In de laatste bevestiging, die u de dag voor de uitvaart tussen 12.00 en 15.00 uur ontvangt, geven wij u de naam en het telefoonnummer van de voorman door. Zij zijn overdag vaak bezig bij andere uitvaarten of zitten in de collegebanken. Stuur bij geen gehoor even een tekstberichtje of spreek de voicemail in. Dan nemen zij contact op zodra het kan.
Briefing
Voor een goede samenwerking is het van essentieel belang dat er op de uitvaartlocatie even een kort overleg plaatsvindt tussen de uitvaartleider en de voorman. Vaak is bij aankomst van de stoet even kort de tijd om elkaar te spreken. In overleg is vrijwel alles mogelijk!
Oogcontact met de uitvaartleider
Tijdens het draagwerk houdt de voorman voortdurend oogcontact met de uitvaartleider. De voorman stuurt de dragers aan maar zal bij het draagwerk altijd het seintje van de uitvaartleider afwachten. Tenzij anders afgesproken onderneemt de voorman niets op eigen houtje/moment. Een goed voorbeeld van hoe dat werkt: Bij aankomst van de stoet wachten de dragers netjes bij de auto. Pas als de uitvaartleider zegt dat de overledene uit de auto gedragen mag worden zal de voorman de dragers het eerste commando geven. Alleen als het is afgesproken neemt de drager dit initiatief zelf. Om zeker te zijn nog een voorbeeld: De dragers gaan zelf tijdig klaarstaan om de bidprentjes uit te delen, maar de uitvaartverzorger geeft het seintje wanneer ze naar voren lopen. Vervolgens voeren de dragers het uitdelen volledig zelfstandig uit.
Klaarstaan
Onze dragers staan, aangekleed en wel, klaar op de door u aangegeven tijd klaar op locatie. Op het aanvraagformulier noemen we dat de 'meldtijd'. Standaard wachten zij de stoet op, of melden zich bij de locatie waar de overledene al aanwezig is. Als u graag wilt dat de dragers mensen ontvangen en het condoleanceregister laten tekenen, kunt u dat vooraf aangeven bij de bijzonderheden op het aanvraagformulier. Voor werkzaamheden in de zuidelijke provincies weten wij uit ervaring dat de dragers minimaal 45 minuten voor aanvang aanwezig moeten zijn. Als u specifieke tijdwensen heeft, schrijf die dan op bij de bijzonderheden.
Dragen is de primaire taak
Tenzij anders besproken, zien dragers het draagwerk als hun primaire taak. Als de overledene bijvoorbeeld uit de auto in de kerk moet worden gedragen, leggen zij hun werkzaamheden bij de condoleanceregisters tijdelijk neer.
Werkzaamheden naast het draagwerk
Zolang als u de dragers aanwezig heeft op de uitvaartlocatie kunt u hen inzetten voor hand- en spandiensten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende werkzaamheden:
Wat doen de dragers niet?
Er zijn tijdens de uitvaart slechts een tweetal werkzaamheden waarmee we u helaas niet van dienst kunnen zijn:
Voorbeelden van werkzaamheden die specifiek gebrieft moeten worden als er sprake van is: