DIRECT CONTACT 030 - 6977237

Volg ons op:

Een nieuw damesteam 

Al sinds de oprichting van Ferentes in 2005 krijgen we vrijwel in elk gesprek met een opdrachtgever wel een keer de vraag: ‘Hebben jullie ook dames die dragen?’. Vanaf nu is het antwoord hierop eindelijk JA! Sinds mei 2016 is ons damesteam operationeel. In dit artikel lees je wat daaraan voorafging.

Vrouwelijke dragers?
Zoals de inleiding al aangeeft is er in de afgelopen jaren altijd interesse geweest vanuit de uitvaartondernemingen. In de uitvaartbranche zijn al veel vrouwen werkzaam maar, eerlijk is eerlijk, de functie van drager blijft toch traditioneel gezien een taak voor de mannen. Het draagwerk omvat echter wel steeds meer dan het dragen alleen. Er is steeds meer contact met de familie en belangstellenden en wij vinden dat het vrouwelijk oog voor detail daar een waardevolle toevoeging bij kan zijn. Wat de daadwerkelijke vraag naar vrouwelijke dragers zou worden wisten we niet, maar er was voldoende aanleiding om de gok te wagen en een damesteam op te starten.

Willen studentes dat werk wel doen?
Leuk bedacht allemaal natuurlijk, maar krijgen we wel een groep dames bij elkaar die aan de slag willen als drager?! De enige manier om daar achter te komen was om het gewoon te proberen. Om de dames een goed beeld te geven van wat er komt kijken bij het werk zijn we begonnen met het maken van een wervingsvideo. Digitale media is de beste manier om jonge mensen snel en uitgebreid te informeren. Met een aantal gastvrouwen en wat figuranten hebben we een uitvaart in scene gezet zodat we in beeld konden brengen wat het werk inhoudt. De video werd geschoten in Wageningen op een ijskoude dag in april. Gelukkig waren de warme overjassen al geleverd en ging alles zo strak dat de video er snel op stond.

In twee weken was alles geregeld
We wilden starten met ongeveer 16 dames zodat zij naast hun studie voldoende beschikbaar zouden zijn om te werken. De video ging online en in twee weken tijd hadden we het benodigde aantal aanmeldingen. Om eerlijk te zijn hadden we niet verwacht dat het zo gemakkelijk zou gaan. In de week daarna deden we alle sollicitaties en hadden we een leuk team dames bij elkaar.

In korte tijd klaargestoomd voor de praktijk
Ferentes gooit haar medewerkers nooit in het diepe. Ons trainingsprogramma bereidt de aanstaande dragers altijd goed voor, maar met het damesteam was er een heel team van nieuwe mensen. Daarom hebben we aantal extra uitgebreide trainingen gehouden. Zowel in onze loods in Utrecht als op een aantal uitvaartlocaties zoals een kerk en begraafplaats Tolsteeg in Utrecht hebben we alle werkzaamheden geoefend. De dames pakten het snel op. Vooral de trainingen op locatie waren leerzaam maar ook erg gezellig. De meiden klikten goed en het teamgevoel was direct aanwezig. Het was tijd om praktijkervaring op te doen.

Vliegende start
Om de dames aan het werk te krijgen moest het nieuws over het nieuwe team zo snel mogelijk worden verspreid. Op een mooie ochtend in Zeist maakten we daarom een serie mooie foto’s en promotievideo. Via een nieuwsbrief en sociale media stuurden we het materiaal rond en de reacties waren overweldigend. De mailbox zat vol met informatieaanvragen en binnen een week konden we de dames al voor de eerste keer inzetten. Voor de dames was dat best even spannend maar door ruim tijd te nemen en vooraf de locatie alvast te bekijken verliep alles vlekkeloos. Het prikbord in onze kledingruimte waarop alle complimenten van opdrachtgevers hangen werd al snel gedomineerd door het damesteam. Iedereen was enthousiast.

Hoe is het nu met het damesteam?
Inmiddels zijn we een aantal jaar verder. We hebben twee teams van dames opgebouwd die flinke ervaring hebben bij uitvaarten op allerlei verschillende locaties. Er zijn dagelijks uitvaarten waar dames worden ingezet en zij laten namens Ferentes en uw onderneming een stijlvolle indruk achter bij de gasten van de uitvaart.