DIRECT CONTACT 030 - 6977237

Volg ons op:

Gedragen in Stijl
Gedragen in stijl

Een herinnering die u bijblijft

Bij een overlijden moeten er in korte tijd een hoop beslissingen worden gemaakt. Welk afscheid past bij uw dierbare? 
Begraven of cremeren, welke kist, welke kleur rouwauto? Gaan we naar een standaard uitvaartlocatie of zoeken we een mooie horecagelegenheid waar hij/zij graag kwam?

Ook het dragen is zo'n keuze. Een speciale keuze, omdat het draagwerk diep geworteld is in de afscheidsbijeenkomst. De momenten dat de overledene de zaal in- en uitgedragen wordt zijn vaak beladen. Of u nou zelf draagt of dat laat doen, het heeft impact en blijft bij. Op deze pagina vertellen we u meer over wat de mogelijkheden zijn van het (laten) dragen.

'Waardig en respectvol'

Door te kiezen voor professionele dragers creëert u rust in het afscheid. De dragers nemen de praktische momenten, waarop uw dierbare tijdens het afscheid verplaatst moet worden, van u over. Wanneer uw dierbare bijvoorbeeld uit de rouwauto getild wordt, of naar de laatste rustplaats wordt gedragen, kijkt u in alle rust toe hoe de dragers dat waardig en respectvol doen. Dat geeft u als familie de gelegenheid om het moment van afscheid bewust en in harmonie te beleven.

Alle zorg uit handen
Naast de draagwerkzaamheden nemen zij ook graag andere praktische zaken uit handen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld zorgen dat de gasten netjes worden ontvangen of helpen zij mee met het klaarzetten van spullen in de aula/kerk of bij de laatste rustplaats. Allemaal zodat ú het afscheid zorgeloos kunt ervaren.

'Rust in het afscheid; gelegenheid om het moment bewust te beleven'

Heren, Dames of Gemengd

Traditioneel wordt draagwerk vooral door mannen gedaan. Maar sinds 2015 hebben wij bij Ferentes ook een damesteam. Zo heeft u keuze uit Heren, Dames of een gemengd team dragers. U kunt uw voorkeur aangeven op het aanvraagformulier.

'Te formeel?'

Sinds eind 2021 hebben we bij Ferentes ook een nieuwe casual outfit beschikbaar. Een vriendelijk ogend uniform dat past bij een informelere uitvaart. 

Een bruine jas zie je in de uitvaartbranche weinig tot niet. Maar het past verrassend goed bij de natuurlijke kleuren van de kist en begraafplaatsomgeving.
Onder de bruine jas dragen we een bruine coltrui, blauwe chino en cognac bruine schoenen

Bij zomerse temperaturen vervangen we optioneel de jas voor een wit overhemd met opgestroopte mouwen.

'Een kledingstijl die past bij het afscheid''

"Vraag bij uw uitvaartbegeleider naar dragers van Ferentes"

Ferentes Dragers 
Als een familie kiest voor dragers, dan worden die ingehuurd door de uitvaartbegeleider. Die weet precies welke informatie wij nodig hebben om de werkzaamheden goed uit te voeren. Mocht u geen uitvaartbegeleider hebben, dan is het ook mogelijk om ons direct in te huren.

Voor het draagwerk heeft Ferentes voornamelijk studenten in dienst. Zij doen dit werk naast hun studie. Alle collega's krijgen intern training in de protocollen en etiquette die bij dit ambacht komen kijken. 

Sinds 2005 organiseren wij heren die de overledene naar de laatste rustplaats begeleiden. In 2015 kwamen daar ook dames bij. Vanuit 8 locaties in Nederland werken onze collega's dagelijks bij afscheidsdiensten door het hele land.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op! De naam 'Ferentes'

Ferentes is latijn voor 'dragenden'. Wat vrij vertaald; 'Zij die dragen' betekent. Een eeuwenoud ambacht dat wij dagelijks met trots uitvoeren.

Voor de collega's van Ferentes is het een eer om dit mooie werk te mogen doen. Het liefst dragen wij de overledene op de schouder. Dat geeft cachet aan het afscheid en vormt een herinnering die bijblijft.

Deel deze pagina met iemand

"Rust om het moment te bewust beleven"

Het draagwerk in momenten


Het ontvangst
Vaak zijn de dragers als eerste aanwezig op de locatie. Zij kunnen dan indien gewenst assisteren bij het ontvangen van gasten. Meestal wachten zij echter de stoet op voor een stijlvol ontvangst van de overledene. Bij aankomst van de rouwauto groeten zij de overledene door een buiging te geven. Aansluitend begeleiden zij de rouwauto tot de plek waar de overledene uitgedragen zal worden.

In- en uitdragen
Meestal wordt gewacht tot alle gasten klaarzitten in de zaal voordat de overledene wordt ingedragen. Daarbij loopt de familie in de meeste gevallen achter de dragers aan de zaal binnen. Na afloop van de afscheidsplechtigheid komen de dragers weer naar voren. Iedereen kijkt toe hoe zij de overledene op de schouder uit de zaal dragen.

Begraven
Aangekomen op de begraafplaats nemen de dragers de overledene nog één keer op de schouders en dragen de overledene naar de laatste rustplaats. Voordat zij weglopen geven zij een laatste groet. Verder helpen zij nog met het plaatsen van alle bloemen als die er zijn.

'Op de schouder gedragen; nog één laatste keer boven alle mensen uit’

Impressie en kleding
Wilt u meer beeldmateriaal zien van onze dragers? Of wilt u zien welke mogelijkheden er zijn voor de kleding? Bekijk onze impressiepagina, ons Youtubekanaal of Instagram!

Artikelen
Op onze website zijn meerdere artikelen te vinden waarin we meer vertellen over ons werk. Via onderstaande knoppen klikt u naar twee interessante artikelen.