Ferentes in de media

Het sluiten van de kist

In de meeste gevallen sluit de familie zelf de kist. Dit wordt beschouwd als een laatste moment met overledene. Maar soms is dit de taak van de dragers of gastvrouw. Zoals eerder al aangegeven zullen wij nooit een overledene aanraken. Het sluiten van de kist is het enige wat wij doen.

  • Zet altijd de deksel rechtop tegen een muur waar niet teveel mensen langslopen. Zo loop je niet het gevaar dat er iemand tegenaan loopt.
  • Zolang er geen deksel op de kist zit wordt de kistbekleding om de rand van de kist heen gevouwen. Soms ligt de deksel tijdens het afscheid nemen half over de kist heen. In dat geval doe je ook maar de helft van de bekleding om de rand van de kist. Zodra de deksel er weer op gaan kan de kistbekleding netjes terug worden gedaan.
  • Pak de deksel altijd met twee personen aan de lange kant vast en plaats hem vanaf het voeteneind over de kist heen.
  • Zodra de deksel goed ligt doe je eerst de voorste en achterste knop vast, daarna de anderen. Soms werkt het goed om ze niet direct helemaal vast te maken zodat je wat speling overhoudt tot het moment dat alle knoppen goed zitten. Daarna kun je hem vastdraaien.