Ferentes in de media

Kist op graf zetten

Net zoals tijdens de kerk/auladienst zijn er bij het graf een aantal vaste rituelen die de dragers uitvoeren. Daarnaast zijn er ook een aantal belangrijke aandachtspunten om de overledene netjes en gecontroleerd op het graf te plaatsen.

  • Bij het graf aangekomen loop je altijd een klein stukje door tot de hele kist voorbij het graf is. Mocht er niet genoeg ruimte zijn om er helemaal voorbij te lopen (bijvoorbeeld door een hoop zand die op het pad ligt), kan er bij het begin van het pad al gedraaid worden. Belangrijk is dat het hoofdeinde het dichtst bij het graf is.
  • Nadat de overledene van de schouder of van de rijdende baar gedragen is, wordt eerst de kist helemaal recht voor het graf gedraaid. Mochten de achtersten (de kortste dragers) hiervoor op een ander graf moeten staan dan is dat toegestaan.
  • Vervolgens wordt de kist iets hoger opgetild
  • De dragers lopen in gelijke pas de planken naast het graf op. Hierbij is het belangrijk de kist een klein stukje van je af te houden en ondertussen de kist op dezelfde hoogte te houden. Laat de kist nooit zakken tijdens het oplopen.
  • Wanneer de kist helemaal over het graf is gedragen blijf je in de looprichting staan en laat je hem rustig zakken. Let goed op de afstand van de voor en achterkant. Zet de kist precies in het midden neer en blijf gehurkt zitten tot zeker is dat de kist recht staat.
  • Bij het opstaan ga je direct naar de kist toe staan. Op commando van de UVL of voorman nemen de dragers tegelijk de hoed af en geven een buiging. De dragers lopen vervolgens in gelijke pas weg. Rijdende baar wordt altijd meegenomen.
  • Indien er nog bloemen aangenomen moeten worden blijven 2 heren bij het graf staan, iedereen doet de hoed tegelijk op en de bloemen worden een voor een opgehaald bij de familie.