Ferentes in de media

Lijstwerk

Het belangrijkste doel van lijstwerk is om ervoor te zorgen dat als de stoet en de UVL aankomen op de locatie, de belangstellenden allemaal het condoleanceboek hebben getekend en klaar zitten in de aula/kerk. 

Wat je zult merken is dat voorbereiding alles is bij het lijstwerk. Als je bijvoorbeeld niet weet waar het toilet is en iemand vraagt dat, moet je eerst weer iemand anders erbij halen en ben je eigenlijk nutteloos.  Zorg dat je goed van alles op de hoogte bent voordat je bij de ingang gaat staan. Zoek op het moment dat mensen ongeveer 10 meter van je af zijn alvast oogcontact, kijk ze recht aan, en begroet ze dan. Verder zijn de volgende zaken belangrijk:

Voorbereiding

 • Controleer het boek altijd op rouwkaarten van andere overledene en eventueel tekenbladen waarop geschreven is. Deze moeten vooraf worden verwijderd uit het boek. Neem in geval van getekende bladen contact op met kantoor van Ferentes.
 • Leg het condoleanceboek altijd neer op een plek waar alle mensen automatisch langslopen voordat zij de zaal in gaan. Op 90% van de plaatsen is er een vaste plek waar het boek wordt neergelegd dus spreekt het voor zich.
 • Bewaar altijd een liturgie apart bij het condoleanceboek zodat de uitvaartleider tijdens de plechtigheid een liturgie heeft.
 • Reserveer indien gevraagd vooraf een aantal rijen voor de familie. Dit doe je met de gereserveerd kaarten die je kunt vinden op de verzamellocatie van Ferentes.
 • Soms wordt gevraagd om een aantal parkeerplaatsen voor de familie te reserveren. Hiervoor kun je oranje pionnen gebruiken die je vooraan de parkeerplaats neerzet.
 • Zorg dat je weet of de mensen al plaats mogen nemen in de aula/kerk of dat zij moeten wachten in de wachtruimte. In dat laatste geval haal je hen op zodra de dienst begint.

Tijdens het lijstwerk

 • Ga altijd in de buurt van de deur staan zodat je de die kunt open houden.
 • Deel indien mogelijk de liturgieën uit zodat je direct contact hebt met de belangstellenden.
 • Als je mensen ergens heen moet wijzen, bijvoorbeeld een familiekamer of de toiletten, loop dan altijd even netjes mee tot je de plaats waar zij moeten zijn letterlijk in het zicht hebt.
 • Je biedt mensen die een bloemboeket of bloemstuk mee hebben aan om die van hen aan te nemen. Sommige mensen willen dit liever niet, dat is geen probleem. De meeste mensen geven het bloemstuk graag af. Je haalt altijd het plastic eraf en legt ze voor in de kerk/aula met de linten en kaarten naar de mensen toe.
 • Soms komen er mensen naar je toe komen met vragen waar eigenlijk alleen de koster of UVL antwoord op heeft, bijvoorbeeld om dat ze gaan over de invulling van de plechtigheid of over de locatie. Verwijs deze mensen indien mogelijk naar de betreffende persoon en begeleid ze even naar hem/haar toe. Als de UVL nog niet op locatie is, onthoud dan waar de belangstellende zit zodat je de UVL later naar hen kan brengen.
 • Bij mooi weer hebben mensen de neiging om buiten de kerk te wachten tot de dienst begint. Haal ze op uiterlijk 10-15 minuten voordat de dienst begint naar binnen zodat zij vooraf het condoleanceboek nog kunnen tekenen. Zo kan uiteindelijke de dienst op tijd beginnen.
 • Als er veel belangstellenden zijn en de kerk raakt bijna vol, zorg dan dat je weet waar nog plekken zijn en wij hen daarheen.