Ferentes in de media

Uitdragen aula

Over het algemeen worden de dragers ongeveer 5 tot 10 minuten voor het einde van de dienst uit de wachtkamer gehaald of opgepiept. Vanuit de begraafplaatsaula wordt direct naar het graf gelopen. Wanneer er door de ondernemer hoeden zijn gewenst is het dus belangrijk dat je die bij het betreden van de aula al bij je hebt. Echter omdat je binnen in een aula bent mag je ze in eerste instantie nog niet op zetten.

  • Bij het inlopen van de aula lopen (afhankelijk van hoe de kist staat) gaan vrijwel altijd de langste dragers als eerste naar binnen. Twee aan twee lopen jullie met de hoed in de binnenste hand naar de overledene toe.
  • Bij de overledene aangekomen gaan jullie direct met het gezicht naar de rijdende baar toe staan.
  • Na een buiging draaien jullie met het gezicht naar het voeteneind (jullie hebben nu automatisch de hoed in de buitenste hand) en beginnen jullie de overledene naar buiten te rijden. Buiten gekomen worden de hoeden opgezet en kan er verder gereden worden op de rijdende baar of kan de kist op de schouder gezet worden.
  • In een uitzonderlijk geval kan het zo zijn dat jullie binnen gaan schouderen. In dat geval wijken jullie van het hoedenprotocol af en zetten jullie uit praktische overwegingen binnen de hoed al op.