Voorbereiding

Al voordat het onderwerp dragers ter sprake wordt gebracht bij de familie worden er al beslissingen gemaakt die van invloed zijn op het dragen op de dag van het afscheid. Het is best het overwegen waard om dit al eerder eens te peilen zodat je bij bijvoorbeeld de keuze van de kist al rekening kunt houden met een aantal praktische zaken.

Gewicht (kist + overledene)
Als je met gaat dragen met familiedragers, kies dan altijd voor zes dragers. Kies je voor professionele dragers en twijfel je hoeveel dragers je nodig hebt? Of over hoeveel die kisten ook alweer wegen? Check dan dit artikel eens:

Hoeveel dragers heb ik nodig?

Handvatten
Er zijn tegenwoordig allerlei soorten handvatten. Die zijn vooral ontwikkeld vanuit een design oogpunt en niet zozeer vanuit een praktische gedachte. Op een paar momenten tijdens de uitvaart zijn de 'leuning' handvatten praktisch veel handiger dan de 'enkele' handvatten. Deze handvatten maken het wisselen van handen (bij bijvoorbeeld schouderen) en bij het uit de auto halen (doorgeven bij opzijslaande deur) veel gemakkelijker. 

Plan
Check vooraf de routing van het dragen. Kun je draaien waar en hoe jij in gedachte hebt? Heb je de juiste hulpmiddelen (schaarwagens, schragen, blokken, loopkoets) paraat?
Hoe beter jij het vooraf in je hoofd hebt, hoe beter je het kunt instrueren aan de familie of kunt afstemmen met professionele dragers.