DIRECT CONTACT 030 - 6977237

Volg ons op:

Workshop Dragen en Begeleiden

Speciaal voor uitvaartbegeleiders:

Hoe laat je familiedragers de overledene soepel op het graf zetten?
Wat overleg ik met de dragers zodat zij het werk goed kunnen doen?
Hoe zorg je dat je uitleg aan de familiedragers goed overkomt?

Ben je benieuwd naar onze tips & tricks? Vind je het leuk om andere uitvaartbegeleiders te ontmoeten? Of heb je gewoon altijd al eens willen leren schouderdragen?

Meld je dan nu aan!

Het programma

Tijd Onderdeel
12.00 uur Kennismaking en Lunch
12.45 uur Theorie en Video instructies
13.30 uur Draagtraining
14.15 uur PauzeĀ 
14.45 uur Begeleiding van familiedragers
15.15 uur Schouderen met familie
15.45 uur

Diplomauitreiking en afsluiting

16.00 uur

EindWat kan ik verwachten?

 • De workshop is Gratis!
 • Accreditatie voor 12 PE-puntenĀ 
 • Volledig verzorgde lunch
 • Een leuke gezellige middag waarop het onderwerp dragen vanuit alle invalshoeken wordt besproken en geoefend.
 • Duur 4 uur (12.00-16.00)
 • Kaap Hoorndreef 66, Utrecht

"Altijd al eens zelf willen schouderen?"

De workshop

Theorie & trainingvideo
Voordat we gaan oefenen met de kist nemen we eerst rustig wat theorie door en bekijken we een aantal demonstratievideo's die laten zien hoe je de kist draagt. 
Afhankelijk van het ervaringsniveau van de deelnemers beginnen we bij de basis of gaan we daar wat sneller doorheen. Onderwerpen die besproken worden in dit onderdeel zijn bijvoorbeeld:

 • Voorbereiding op het draagwerk
 • Begeleiding van professionele dragers
 • Praktische aandachtspunten
 • Begeleiding familiedragers

Draagtraining
Tijd om aan de slag te gaan! We lopen de chronologie van de uitvaart door en leren jullie de verschillende draagprotocollen. Dit geeft je als uitvaartbegeleider feeling met wat de dragers doen en vooral ook waarom zij het doen. Het geeft inzicht in wat wel/niet werkt voor familiedragers. We leren je hoe je een situatie zo optimaal mogelijk maakt voor het draagwerk. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om zelf eens te doen!Begeleiding van familiedragers
Tijdens dit onderdeel vertellen we onze tips en tricks voor het begeleiden van familiedragers. Daarbij moet je denken aan de volgende zaken:

 • Hoe neem je de regie over het dragen?
 • Waar neem je positie als uitvaartbegeleider?
 • Hoe geef je instructies?
 • Wie heeft welke taak omtrent het dragen?
 • Welke vervelende situaties liggen er op de loer?

We bekijken samen de verschillende situaties en volgen net als bij de draagtraining de chronologie van een uitvaart.

Schouderen met familiedragers
Het slotstuk van de training. We leren jullie een simpele manier van schouderen en geven handvatten om die manier in hele korte tijd ook aan een familie te leren. Ook leggen we goed uit waar de risico's liggen en waar je in de voorbereiding goed op moet letten om het voor de familie tot een prettige ervaring te maken.

Eregalerij (klik op de foto voor een vergroting)

"Een hele goede zinvolle Workshop. Ook wanneer je al wat langer in het vak werkzaam bent is het heel goed om wat betreft het dragen families duidelijke informatie te geven."

Olga Maarleveld-Kampherbeek

Styx Uitvaartzorg

"Een ontzettend leuke, leerzame en interessante workshop met een goede balans tussen theorie en praktijk. Ontzettend fijn om te leren hoe je de juiste instructies geeft aan de familie en zelf te oefenen met dragen en schouderen."

Marisja Wigmore 

Met Oprechte Aandacht 

"Door het zelf te ervaren leer je op een fijne manier hoe je de familie het beste kunt begeleiden."

Barbara Diependaal

Evelien Uitvaartzorg

De opzet

De workshop wordt gegeven door onze oprichter Bram van der Laan. Met meer dan 15 jaar ervaring in het draagwerk kent hij inmiddels alle ins en outs van het werk. Sinds de oprichting in 2005 hebben meer dan 1500 Ferentes medewerkers de verschillende draagtrainingen gevolgd. Met deze workshop wil Ferentes haar kennis delen met uitvaartbegeleiders. Ondanks alle ervaring hebben wij natuurlijk niet de ultieme wijsheid in pacht. Daarom is er ook volop ruimte om samen te sparren over de beste aanpak.

De workshop is geschikt voor alle kennis- en ervaringsniveau's. Bij wat minder ervaring zullen we alles vanaf de basis met jullie doornemen. Bij een wat ervarenere groep maken we het wat interactiever en gaan we graag samen de discussie aan over hoe je de verschillende situaties aanpakt.

Naast dat we hopen dat de middag leerzaam zal zijn, maken we er natuurlijk vooral ook een leuke gezellige bijeenkomst van. Met een beetje geluk ontmoet je leuke uitvaartvak-lotgenoten waarmee je ideeën en visies kunt uitwisselen!