Telefoon 030 - 6977237

2016 11 Ferentes wervingfilm 44 11zon
Dragers

Onze dragers staan vol in het leven en werken met de dood. De meesten studeren en zijn actief bij een sport- of studentenvereniging. In hun bijbaan willen ze graag iets voor anderen betekenen. Dat horen we telkens terug in de kennismakingsgesprekken. Door veel samen op pad te gaan en teamwork te leveren zijn hechte vriendschappen ontstaan. Er is zelfs al een aantal echte "Ferentesbaby's" geboren! 

Damesteam schoudert
Dragers in wit overhemd bij de Mini rouwauto
Een ambacht

Dragen is een historisch ambacht. Door de eeuwen heen is veel veranderd, maar zijn er ook opvallend veel overeenkomsten tussen dragers van toen en dragers van nu. In het begin van de 21e eeuw werd de "gewone mens" bijna niet meer op de schouder gedragen. Geinspireerd door koninklijke bijzettingen wilde Ferentes daar verandering in brengen. Een laatste tocht op de schouders, zichtbaar tot achterin de stoet naar het graf, is een eerbetoon dat iedereen verdient. Ons weloverwogen draagprotocol draagt bij aan een ceremoniele en veilige weg naar de laatste rustplaats.

5. Waardig en respectvol
1. Voorpagina hoofd achterste drager

Gemengd, dames of heren?

Dragen is van oorsprong werk voor mannen. Maar onze vrouwelijke dragers hebben sinds 2016, als eerste team van jonge studentes, het tegendeel bewezen. Een gemengd team is bij ons de standaard. De zwarte en grijze kleding van de heren en dames sluiten goed bij elkaar aan. Het is natuurlijk ook mogelijk om een volledig heren- of damesteam van dragers aan te vragen. 

Training

Er komt meer bij dragen kijken dan je misschien denkt. Bovendien krijgen we elke dag weer maar één kans om het goed te doen. Daarom volgen nieuwe dragers een uitgebreid inwerkprogramma dat bestaat uit drie delen: een lezing algemene kennis over de uitvaartbranche, een videotraining over dragen en hospitality en een fysieke training met een ervaren team en oefenkist. Vervolgens begeleidt en coacht een ervaren voorman de nieuwe dragers.

Op alle vestigingen organiseren we periodiek opfris- en voormantrainingen. Tenslotte brengen we met video's wekelijks de details onder de aandacht. De kleine dingen maken het groots! 

Jong damesteam draagt uitvaartkist
Studenten dragen kist op herfstige begraafplaats

Kleding

Wij willen dat onze dragers zo goed mogelijk aansluiten bij de sfeer die bij de familie past. Daarom hebben we een ruim aanbod in kledingstijlen. Ingetogen zwart met handschoenen en hoed of liever een casual bruine coltrui met blauwe chino? Uit respect voor de overledene maken de dragers een buiging. Maar soms is een knikje - of zelfs een boks - meer gepast. 

Neem gerust contact op met een speciaal verzoek. We denken graag mee in oplossingen!

Tarieven aanvragen?

Ik ben
Uitvaartondernemer
Particulier

Veelgestelde vragen

Dragers met hoed dragen naar graf
Hoeveel dragers heb ik nodig?

Wij helpen graag een inschatting te maken hoeveel dragers er nodig zijn. 

Het gaat om het totale gewicht van de kist, overledene en eventueel bloemstuk. 

Gewichten van de kist

Populier pershout met fineerlaag

15kg-17kg

Spaanplaat

38kg
Mand 40kg
Massief houten kist 50kg-65kg
Amerikaanse kist 70kg-80kg
Verlengde / verbreedde kist 40kg-80kg

Richtlijnen aantal dragers

Gewicht in kg Rijdende baar Schouder-dragen Schouder-baar
<100 4 6 8
>100 - <150 (<120 dames) 6 6 6
>150 (heren) 8 8 8
>180 (heren) 8 x x

De tabel is gebaseerd op de Nederlandse Arbowetgeving. Help je ons mee om onze medewerkers op een veilige en verantwoorde manier in te zetten?

Op het graf zetten
Tijdens de uitvaart is het op het graf zetten van de overledene het meest belangrijke moment. Het is voor nabestaanden een van de belangrijke redenen om voor professionele dragers te kiezen. Belangrijk om te beseffen is dat er een verschil bestaat tussen ‘de overledene op het graf zetten’ en ‘de overledene nétjes op het graf zetten’. Het kan daarom bij grensgevallen verstandig zijn om voor 6 in plaats van 4 dragers te kiezen. Houd er rekening mee dat onze dragers in het geval van 4 dragers bij voorkeur gebruik maken van beugels of andere hulpmiddelen als die beschikbaar zijn. Wanneer deze niet aanwezig zijn op de begraafplaats, zullen de dragers deze zelf meenemen.

Wij dragen niet langer dan 10 meter onderhands. Dit is de zwaarste vorm van dragen. Overzetten van bijvoorbeeld de auto naar de rijdende baar is geen probleem (ook niet als die wat verderop staat). Bij langere afstanden kunnen wij schouderen of gebruik maken van een rijdende baar.

Neem bij twijfel gerust contact op met onze kantoormedewerkers. Zij denken graag mee.

Kunnen dragers samen met familie dragen?

Dat kan zeker! Je kunt 1 of meerdere dragers bij ons aanvragen ter aanvulling op familieleden die willen dragen. Een drager kan eventueel de familie kort en helder instructies geven. Het is ook mogelijk om een drager aan te vragen die niet meedraagt, maar wel het schouderdragen begeleidt en oefent met de familie.

Hoe werk ik fijn samen met de hoofddrager?

De voorman of -vrouw is een zeer ervaren drager die een speciaal opleidingstraject heeft gevolgd om leiding te geven aan het team. Hij of zij is jouw aanspreekpunt en zal zich direct kenbaar maken. Je ontvangt de dag voor de uitvaart ook zijn of haar contactgevens. 

Uit ervaring weten we dat een korte overleg op de uitvaartlocatie tussen de uitvaartleider en voorman essentieel is. Vaak is er bij aankomst van de stoet kort de tijd om elkaar te spreken. In overleg is vrijwel alles mogelijk!

Oogcontact met de uitvaartleider
Tijdens het draagwerk houdt de voorman voortdurend oogcontact met de uitvaartleider. De dragers volgen de commando's van de voorman. Hij of zij wacht jouw teken - een knikje bijvoorbeeld - af voordat ze zullen uitdragen, naar voren lopen of opschouderen. Vervolgens voert het team dragers de bijbehorende handeling zelfstandig uit.

Wat doen dragers niet?
  • Meer dan 10 meter onderhands dragen vanwege esthetische en ergonomische redenen.
  • De overledene aanraken. Het openen en sluiten van de kist is geen probleem.
  • Schouderen met minder dan zes dragers.

Dragen bij crematies

De draagmomenten tijdens een uitvaart blijven in het geheugen gegrift van de nabestaanden. Het zijn symbolische overgangsmomenten in het afscheid. In de stoet naar de laatste rustplaats is er een hoofdrol voor de dragers. Op de schouders verheffen zij de overledene nog een laatste maal boven alle mensen. Zichtbaar tot achter in de stoet beseffen de aanwezigen dat het einde nu daadwerkelijk aangebroken is.

Bij de meeste crematies vervangen efficiëntie en pragmatisme die overgangsmomenten. De overledene staat al klaar in de aula en blijft daar vaak staan na afloop. Geen stoet, binnendragen, uitdragen, grafzetting of dalen. Juist die momenten die zo belangrijk zijn voor rouw, bezinning en steun. Met de inzet van dragers breng je het ritueel terug, ook in crematoria waar er geen weg naar de ovenruimte hoeft worden afgelegd. Wij hebben een duidelijk overzicht van welke crematoria geschikt zijn om op deze manier uit te dragen. Neem gerust contact met ons op om te overleggen over jouw regio en te vragen naar de speciale tarieven.

Indragen

"Mijn moeder stond al helemaal klaar in de aula toen wij binnenkwamen. Ik weet eigenlijk ook niet wie dat wanneer gedaan had, alsof ze daar op magische wijze weer verschenen was terwijl wij onze jassen ophingen. Ik dacht dat het zo hoorde."

De overledene staat al in de aula en dat is een gemiste kans voor een ceremonieel begin van het afscheid. Stel je eens voor dat alle genodigden met aandacht een erehaag vormen tijdens het indragen op het eerste muziekstuk. Of dat iedereen plechtig gaat staan als de overledene op de schouders binnenkomt. Het besef dat het afscheid gaat beginnen en we daarom hier samen zijn.

Zo ontstaat een beeldend en aandachtig begin. Met een heel ander gevoel gaan de nabestaanden het afscheid in.

Uitdragen

Je kent het wel: de familie wil na de dienst eerst rustig bijkomen met koffie en dan pas gecondoleerd worden. Een goed idee. Maar dan nodig je de achterste rijen uit om afscheid te nemen bij de kist en voor je het weet draait een man zich om. Het is immers de eerste keer dat hij de familie ziet die dag. Je kijkt met een knoop in je maag naar familie op de eerste rij. Ze zijn niet bezig met het afscheid, maar met beleefd glimlachen en knikken. Een opstopping ontstaat, want nu loopt niemand de familie zomaar voorbij. Een handdruk, knuffel, hand op de schouder… Dit is niet wat je had beloofd.

Met dragers was dit ongemakkelijke condoleance-moment voorkomen. Opschouderend, op de crescendo van het laatste muziekstuk, wordt het laatste moment van de crematieplechtigheid een indrukwekkend en emotioneel geheel. Op deze manier is er een duidelijk einde, met alle aandacht van de familie en genodigden. Geen gordijntje of een abrupt "het-voelt-niet-afgerond-sentiment" in de koffiekamer.

Wat zeggen uitvaartleiders over Ferentes?

"Ik mocht het vandaag weer aanschouwen. Dragen met 2 familieleden. Alle rust en geduld en met de juiste instructie een prachtige samenwerking. Voor mij alleen Ferentes. Professioneel en waardig. Gedragen in stijl.”

Karin van Rooijen

InSalland Uitvaartzorg

"Bij Ferentes weet je dat de dragers zodra ze uitstappen in formatie lopen en serieus aan het werk zijn. Dat vóel je als uitvaartleider."

Iris Fockema

Rotteveel & Fockema Uitvaartzorg

"Van welke vestiging de dragers ook komen, je krijgt dezelfde kwaliteit."

Harold Coeling

Uitvaartzorging Kramer

"We zijn zeer tevreden over de professionele en stijlvolle diensten van Ferentes. Hun dragers, zowel mannen als vrouwen, zijn altijd op tijd en voegen iets extra’s toe aan onze uitvaarten."

Evert Vink

Uitvaartverzorging Van Tellingen

Aanmelden voor nieuwsbrief

Overige werkzaamheden

Voor en tijdens de uitvaart helpen de dragers je graag, zodat jij meer tijd en aandacht overhoudt voor de familie!

  • Het ontvangen van de gasten en het begeleiden van de condoleance
  • Het aannemen van bloemstukken
  • Het reserveren van (parkeer)plekken
  • Het uitdelen van liturgieën
  • Het klaarzetten van spullen op locatie
  • Verkeer tegenhouden bij aankomst van de stoet
  • Het uitdelen van bidprentjes en/of rond laten gaan van de collecte
  • Het bedienen van geluid of andere media
  • Assisteren bij het openen of sluiten van de kist
  • Assisteren bij het vormen van een erehaag
  • Jouw auto tijdens de afscheidsdienst vooruit rijden naar de begraafplaats, zodat jij met de rouwauto mee kunt rijden
  • Kaarten en linten netjes retourneren na afloop van het begraven
  • Al het andere waarmee we jou van dienst kunnen zijn!
Aannemen bloemstuk
Gastdame steekt kaarsen aan op afscheid

Wat vind jij belangrijk in een samenwerking en tijdens een uitvaart? Is jouw organisatie eigenzinnig of staat etiquette juist hoog in het vaandel? Hoe beter we elkaar kennen, hoe meer we onze dienstverlening op jouw stijl kunnen aanpassen en representeren. 

Maaike komt graag een keer langs om kennis te maken, brochures te brengen of tarieven te bespreken. 

Keertje vrijblijvend een kop koffie drinken?

FER   Logo Ferentes   DIAP + gele payoff

Ferentes betekent 'zij die dragen' in het Latijn.

Contact

Hoofdkantoor:
Kaap Hoorndreef 66
3563 AW Utrecht 

Tel: 030-6977237 
info@ferentes.info 

www.ferentes.info